Merels, dosková hra, antic

Merels, dosková hra, antic

Merels, dosková hra, antic

Mlyn je veľmi stará hra. Hracia doska nájdená na pohrebisku v Írsku pochádza z doby bronzovej. Dva plány tejto hry sú vytesané do veľkého schodišťa vedúceho na horu Mihitale na ostrove Srí Lanka a pochádzajú z 1. storočia n.l. Hracia doska z roku 1400 pred n.l. bola nájdená vyrytá do chrámu Kurna v Egypte. Mnoho ďalších bolo nájdených po celej Európe, napríklad aj na mieste Akropolis v Aténach. V dobe ranného stredoveku bola táto hra rozšírená po celej Európe. U nás sa objavuje v 13. storočí, a

Na objednávku
Dodanie cca 3 - 4 týždne
59,00 €

Popis produktu

Mlyn (Merels, Merelles, Merrills, Mills, Mill, Nine Man Morris, Nine Men s Morris) je veľmi stará hra. Hracia doska nájdená na pohrebisku v Írsku pochádza z doby bronzovej. Dva plány tejto hry sú vytesané do veľkého schodišťa vedúceho na horu Mihitale na ostrove Srí Lanka a pochádzajú z 1. storočia n.l. Hracia doska z roku 1400 pred n.l. bola nájdená vyrytá do chrámu Kurna v Egypte. Mnoho ďalších bolo nájdených po celej Európe, napríklad aj na mieste Akropolis v Aténach. V dobe ranného stredoveku bola táto hra rozšírená po celej Európe. U nás sa objavuje v 13. storočí, ale možno aj skôr.

Jedna z najstarších písomných zmienok o hre sa môže nachádzať v Ovídiovej knihe Ars Amatoria. V knihe tretej (c. 8 CE), po diskusii o Latrones, populárnej doskovej hre, Ovídius napísal: „Je tu i iná hra, rozdelená do polí, majúcich rovnaký počet, ako je mesiacov v roku. Na každej strane dosky sú tri polia a víťazom sa stane ten, komu sa podarí umiestniť tri kamene do priamky na jednej strane."

Friedrich Berger verí, že túto hru pravdepodobne poznali už starí Rimania, lebo v ich obydliach bolo nájdených veľa hracích dosiek. Medzi rímskymi vojakmi bola však veľmi populárna. Obľúbená bola hlavne v stredoveku. V Anglicku boli nájdené hracie dosky vyrezané do sedadiel katedrál Canterbury, Gloucester, Norwich, Salisbury a Westminster Abbey. Na týchto doskách boli miesta pre kamene označené dierami, po čom dostala hra meno „nine holes“ (deväť dier). Táto hra sa objavuje aj v Shakespearovom diele zo 16. storočia, Sen noci svätojánskej (Akt II, 1. scéna), kde sa Titánia sťažuje, že už sa táto hra dlho nehrá.

Pôvod tejto hry je nejasný. V niektorých európskych oblastiach sa zaviedlo zvláštne rozvrhnutie hracej dosky, ktoré zastupovalo symbol ochraňujúci pred zlom, pre starovekých Keltov bola hracia doska posvätná, v strede bol znak posvätného mlyna či kostola, symbol znovuzrodenia a z neho vychádzali znaky štyroch hlavných smerov, štyroch živlov a štyroch vetrov.

Ekvivalentom tejto hry je Morabaraba, ktorá sa hrá už tisícky rokov po celom území Afriky. Kamene Morabaraby sa nazývajú „kravy“.

Odvodenou hrou sú aj známe piškvorky. Je to strategická hra pre 2 hráčov. Každý hráč má 9 kameňov, ktoré sa pohybujú po 24 úsečkách. Cieľom hry je zobrať protihráčovi všetky kamene alebo mu zabrániť v ďalších ťahoch. Hra sa začína s prázdnou hernou doskou. Obaja hráči postupne kladú svoje kamene na hernú dosku. Pokiaľ sa hráčovi podarí umiestniť tri kamene vedľa seba v jednej rade, má hotový „mlyn“ a môže odobrať súperovi jeden kameň. Odobrané kamene sa už nepoužívajú. Hráči musia najskôr brať zo súperových kameňov tie kamene, ktoré nie sú súčasťou „mlynu“. Potom, ako sú rozmiestnené všetky kamene, hráči ich môžu začať presúvať.

Kamene sa presúvajú po priamkach na vedľajšiu voľnú pozíciu, pokiaľ hráč nemá kam svoj kameň presunúť, prehráva. Rovnako ako pri umiestňovaní kameňov i v tejto fáze hry platí, že pokiaľ hráč presunie kameň tak, že vytvorí novú radu troch kameňov, môže odobrať protihráčovi jeden kameň. Opäť sa najskôr berú tie kamene, ktoré nie sú súčasťou „mlynu“.

Ak hráčovi ostávajú len dva kamene, nemôže už súperovi odobrať kameň a končí. Skoky môže hráč využiť počas hry, ak mu ostávajú posledné tri kamene. S kameňmi potom môže skákať nielen na susediace, ale aj na ľubovoľné pozície.

RUČNÁ PRÁCA!!!

Materiál: smrek, sklo
Veľkosť dosky je 30 x 30 cm, hrúbka 2 cm.

Súčasťou hry sú sklenené kamienky, drevená zdobená krabička a návod na použitie. Drevo je ošetrené lakom proti vlhkosti.

Vhodná aj ako dar pre človeka, ktorý má rád históriu, alebo si ju zahrajte s priateľmi a zabavte sa. Super doplnok pre historické akcie.