Írsky Fidchell

Írsky Fidchell

Írsky Fidchell

Keltské mýty hovoria, že majstrami v hre Fidchell boli Lugh a jeho syn Cúchulain, ktorého Lugh učil touto formou hry boju, stratégii a mysleniu. Lugh je podľa keltskej tradície označovaný za zakladateľa hry. Ostatné írske a velšské doskové hry mali silný vzťah k havranom a vranám – posvätným vtákom Morrigan (bohyňa vojen). Z legiend vieme, že Fidchell slúžil tiež ako nástroj na veštenie, mágiu a hlavne k rozhodovaniu. Veľakrát zabránil aj vojnám či bojom. Súboj sa odohral na hernej doske. Ten, k

Na objednávku
Dodanie cca 5 - 7 dní
79,00 €

Popis produktu

Kelti bol národ zábavný, na svoju dobu veľmi múdry a tak isto všestranný.

V roku 1932 bola nájdená herná doska v Crannog v Ballinderry (Írsko). Obsahovala 7 x 7 dier - polí v tvare mriežky a ozdobená bola motívmi používanými v 10. storočí. Mnohí vedci a archeológovia tvrdia, že je to práve keltský Fidchell (Fithcheal alebo Fitchneal, či Brandubh), hra často spomínaná v dávnych írskych legendách a mýtoch.

Existujú dve hlavné teórie o pôvode hry. Vo Walese sa nazýva Gwyddwyl, čo znamená „drevo múdrosti“. V Írsku sa nazýva Fidchell a preklad znie rovnako. Pre obe tieto zeme je spoločná a zrejme vychádza zo staršej podoby keltskej hry. Druhá verzia je, že túto hru Kelti prevzali od Rimanov (hra Latrunculli) a následne pod vplyvom severských nájazdníkov sa postupne upravovala do podoby hier Tafl.

Keltské mýty hovoria, že majstrami v hre Fidchell boli Lugh a jeho syn Cúchulain, ktorého Lugh učil touto formou hry boju, stratégii a mysleniu. Lugh je podľa keltskej tradície označovaný za zakladateľa hry. Ostatné írske a velšské doskové hry mali silný vzťah k havranom a vranám – posvätným vtákom Morrigan (bohyňa vojen). Z legiend vieme, že Fidchell slúžil tiež ako nástroj na veštenie, mágiu a hlavne k rozhodovaniu. Veľakrát zabránil aj vojnám či bojom. Súboj sa odohral na hernej doske. Ten, kto majstrovsky ovládal stratégiu hry bol veľmi váženou osobou. Fidchell hrávali všetky vrstvy obyvateľstva a samozrejme aj druidi a bohovia. Prostredníctvom hry sa overovali a zisťovali kvality jedinca, jeho vodcovské, tvorivé schopnosti a spôsob myslenia.

Fidchell, vďaka Lughovi, ktorý bol neporaziteľný, bol neodmysliteľnou súčasťou osláv sviatku Lughnashadh.

Pôvodné pravidlá hry sú tiež záhadou. Súčasná podoba vychádza z pravidiel hier rodiny Tafl. Medzi Taflom a Fidchellom je rozdiel len v počte hracích figúrok a počte polí. Pointou hry je dostať kráľa na Hill of Tara, ktorý sa nachádza uprostred dosky na začiatku hry, do niektorého zo štyroch rohov (Leinster, Muster, Ulster a Connaught – provincie Írska).

RUČNÁ PRÁCA!!!

Materiál: drevo-smrek, sklo, koža

Veľkosť dosky:
30 x 30 cm, hrúbka 2 cm

Súčasťou sú aj hracie sklenené kamene, truhlička na uloženie hracích kamienkov a  návod hry.

Drevo je ošetrené proti vlhkosti.

Vhodná aj ako dar pre človeka, ktorý má rád históriu, alebo si ju zahrajte s priateľmi a zabavte sa. Super doplnok zábavy pre historické akcie a festivaly.

Viac detailov vo fotogalérii.