Terni Lapilli, gladiátor

Terni Lapilli, gladiátor

Terni Lapilli, gladiátor

V preklade „Tri malé kamene“. Je to hra starorímskeho pôvodu z obdobia približne 1. storočia pred n.l. Terni Lapilli je predchodcom dnes známej hry Tic-Tac-Toe a Mlyn. Vďaka svojej jednoduchosti a minimalizmu bola rozšírená po celom Rímskom impériu. Dôkazom sú mnohé nálezy po celom bývalo území, ako aj poškriabané steny, podlahy, či strechy. Hrávali ju aj Číňania či Gréci. Na doske je gladiátor inšpirovaný nálezom mozaiky v rímskom dome.

Na objednávku
Dodanie cca 5 - 7 dní
25,80 €

Popis produktu

Terni Lapilli (Tres Lineatae)
V preklade „tri malé kamene“.


Je to hra starorímskeho pôvodu z obdobia približne 1. storočia pred n.l. Terni Lapilli je predchodcom dnes známej hry Tic-Tac-Toe a Mlyn. Vďaka svojej jednoduchosti a minimalizmu bola rozšírená po celom Rímskom impériu. Dôkazom sú mnohé nálezy po celom bývalo území, ako aj poškriabané steny, podlahy, či strechy. Hrávali ju aj Číňania či Gréci.

Terni Lapilli je hra určená pre dvoch hráčov a jej pravidlá sú zhodné ako v známej hre „Piškvorky“, len s tým rozdielom, že pri tejto hre sa používajú drevené krúžky.
Cieľom hry je vytvoriť rad z troch krúžkov. Na začiatku je prázdna hracia doska a hráči sa striedajú v ukladaní svojich krúžkov na dosku. Víťazom sa stáva ten hráč, ktorý prvý uloží 3 krúžky do rady. Niekedy sa používa na začiatku hry pravidlo, že prvý hráč nemôže položiť prvý krúžok na stredové políčko.

Súčasťou hry sú drevené krúžky (tmavohnedné a prírodné), po 4 kusy pre každého hráča (8 ks spolu, 2 ks sú náhradné) a 2 kožené mešteky (ručne maľované) na krúžky. Na doske je gladiátor inšpirovaný nálezom mozaiky v rímskom dome.

Pôvod hier siaha až do najstarších období ľudskej civilizácie. Boli súčasťou života človeka cez celé tisícročia až k dnešnému dňu. Archeologické nálezy potvrdzujú, že doskové hry boli jedným zo základných aspektov života v starovekom svete a boli dôležitou súčasťou pre rozvoj sociálnej kultúry a vojenských stratégii. Mnohé z hier prežili až do súčasnosti a zabávajú rovnako ako v minulosti.

Veľkosť: doska 20x20 cm, hrúbka 2 cm

Materiál: doska-smrek, krúžky-buk, mešce-koža

RUČNÁ PRÁCA!!!

Drevo je ošetrené prírodným konzervantom -  ľanovým olejom.


Vhodná aj ako dar pre človeka, ktorý má rád históriu, alebo si ju zahrajte s priateľmi a zabavte sa.
Super doplnok zábavy na historických akciách.


Viac detailov vo fotogalérii.